Meer ontdekken over mezelf

De reden dat we ons boek hebben geschreven is omdat we anderen willen inspireren de meest complete versie van zichzelf te worden. Maar wat is dat dan die “meest complete versie van jezelf”? Voor ons betekent het dat je het maximale uit jezelf haalt. Dat je weet hoe je in elkaar zit, wat je belangrijk vind. Wat zijn je drijfveren? Hoe ga je om met lastige situaties?

Wanneer er iets ingrijpends gebeurd of je zit niet goed in je vel dan vallen we vaak terug op onze ingesleten patronen. Patronen die je kent, maar niet altijd helpend hoeven te zijn. Als je inzicht krijgt in de manier waarop je acteert onder stress en je ziet in dat het jou niet brengt waar je heen wil, dan kan je ervoor kiezen ander gedrag in te zetten. Dat klinkt misschien een beetje plastisch en bedacht, maar de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis, grondlegger van de Rationeel Emotieve Therapie (RET) ontdekte dat het niet situaties zijn die mensen nare gevoelens bezorgen, maar dat de wijze waarop we denken daaraan ten grondslag ligt. Het 5G model is daaruit voortgekomen en een heel praktisch model wat ons inzicht geeft in ons denken en doen. Zoals ook Albert Ellis zegt: “De gebeurtenis daar kunnen we niets aan veranderen. Wél de manier waarop we er mee omgaan. We kunnen onze gedachten sturen.” Uiteraard gaat dit niet vanzelf en vergt dit training. Maar weet dat als jij de meest complete en beste versie van jezelf wilt worden, dit je enorm kan helpen.

Een andere manier om inzicht in jezelf te krijgen en hoe je gemotiveerd wordt is het DISC model. Het model is ruim 90 jaar geleden ontwikkeld door psycholoog en professor dr. William Marston aan de Harvard Medical School en is gebaseerd op zijn werk The Emotions of Normal People. Sindsdien is DISC verder ontwikkeld en uitgegroeid tot een kwalitatief psychometrisch gedragsinstrument. DISC staat voor Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus.

Honderden DISC analyses hebben wij al mogen afnemen en wat ons telkens opvalt is hoe raak en waardevol de informatie uit een dergelijke analyse is. Een bijkomend voordeel is dat het model in de basis simpel uit te leggen is en dat je er gelijk mee aan de slag kan. En daar houden wij van; praktisch, inhoudelijk en concreet.

Menu